Wat is Do-in yoga eigenlijk?

WAT IS DO-IN YOGA EIGENLIJK?

Do-in yoga is een Japanse manier van bewegen, strekken en rekken, waarbij je ook zelf-massage (Shiatsu), mindfulness, visualisatie en meditatie (Zazen) oefeningen doet met als doel een gelukkig en gezond leven. 

 

Wat is Do-in precies?

Do-in betekent; Het rekken en strekken van armen en benen en zelf massage met je vingertoppen toepassen om gezond en gelukkig te zijn en je te helpen  lang en fit te leven. Do-in vindt zijn oorsprong in het oude Oosten waar ze ontdekte dat beweging, strekken en rekken en massage heel belangrijk was om je blij en fijn te voelen en gezond te blijven.

Do-in helpt je met een goede doorstroming van jouw energie -of simpel gezegd de brandstof die van nature hebt gekregen van je ouders gekregen toen je bij je moeder in de buik zat, maar ook brandstof die je uit voeding haalt, door te ademhalen en te bewegen en door te rusten en goed te slapen. Deze energie noemen de Chinezen Chi en in het Japans Ki.  Onze energie stroomt door  banen die je niet kunt zien (maar wel voelen!). Deze worden meridianen genoemd en zijn te vinden door jouw hele lichaam en geeft zo energie door aan alle cellen, weefsels en organen, maar ook aan ons denken, voelen en weten. Soms is er een plekje waar de energie, maar ook bloed en andere stoffen niet goed kunnen doorstromen. Net als paar stenen in een rivier, waardoor het water niet goed door kan stromen.

Do-in is een oude bewegingsvorm uit Japan, ontwikkelt vanuit de Shiatsu traditie en gebaseerd op de Dao yin, waaruit ook Qigong is ontstaan, een Chinese bewegingsvorm. De 5 elementenleer (kennis van de natuur) en Chinese en Japanse gezondheidsleer zijn een hele belangrijke basis. De oude Oosterse wetenschappers observeerde de natuur, de kosmos en de mensen en zagen dat er een (eeuwigdurende) beweging was die in alles wat leeft terugkomt. Ze noemde dat de Dao of ook wel Tao genoemd. Dat kun je onder andere zien in de altijd terugkerende beweging van de seizoenen (5 elementen). Deze hebben hun eigenschappen en kwaliteiten die ook weer terugkomen in ons eigen leven. Bijvoorbeeld dat we, zodra de zonnestralen van de prille lente sterker en warmer worden naar buiten willen en erop uit gaan. Zo groeien de net ontkiemde zaadjes tot de eerste plantjes en bloemen en verschijnen de eerste blaadjes aan de bomen en komt het dierenrijk ook steeds meer tot leven. Zo zijn we allemaal met elkaar verbonden. Leuk hé!

Alles in balans

Bij Do-in is de samenwerking van jouw denken, voelen en intuïtief weten heel belangrijk. Je bent immers een heel mens met lichaam, je gedachtes en je denken, wat je voelt maar ook wat je zonder na te denken al weet. Je denken is dat plekje tussen wenkbrauwen in jouw hoofd, jouw voelen doe je met je hart en intuïtief weten zit in jouw buik, net onder je navel.

Buik wijsheid

In Japans noemen ze dat laatste plekje je Hara. Daar voel je als je iets spannend vindt, maar ook als je verliefd bent (vlinders in je buik) of als je schikt (voorgevoel, aan je water voelen). Je Hara zit in het midden van je lichaam en is dus ook heel belangrijk voor evenwicht. Vanuit je Hara word ook jouw energie rond verdeeld door -en in jou. Net als dat je hart je bloed door je aderen rondpomp, zodat al je cellen, weefsels en organen worden voorzien van zuurstof en voeding in jouw bloed.

 Je Hara werkt als een soort post sorteercentrum waar alle energie wordt verzameld en weer wordt doorgestuurd door de meridianen naar de plekken die energie nodig hebben. Mijn lerares zei vaak dat je aandacht de meeste tijd bij je Hara mag zijn, omdat je dan makkelijk bij jezelf kunt blijven, beter kunt voelen wat jij wil en nodig hebt en je makkelijker in balans blijft.

Yoga en Do-in lijken best een beetje op elkaar

Ze hebben elkaar dan ook ergens in het verleden ontmoet. Net als bij Do-in wordt bij het beoefenen van yoga er veel strek -en rek oefeningen gedaan, en meditatie, mindfulness en visualisatie oefeningen.

Yoga is wel al veel bekender in Nederland en vindt Yoga haar oorsprong in een ander deel van het oude Oosten, namelijk India. In de ‘oude’ taal van India, het Sanskriet betekent yoga vrij vertaald ‘verbinden’ of ‘verenigen’. De verbinding van bijvoorbeeld lichaam en geest. De yoga oefeningen en strekkingen zijn een manier om dat te doen. Yoga is het makkelijkst te beschrijven als een levenswijze, waarbij we hier in Nederland vooral de oefeningen kennen. Eigenlijk heeft yoga hetzelfde doel als Do-in en helpt het om je fijn te voelen en gezond te blijven.