Hoogsensitief

HOOGSENSITIEVE KINDEREN

Hoogsensitiviteit begint steeds meer ‘ingeburgerd’ te geraken in Nederland en dat is fijn! Daarentegen is het wellicht ook wel een beladen onderwerp, want deze eigenschap laat zich niet zo makkelijk in een hokje plaatsen en wordt daardoor niet altijd goed erkent of geaccepteerd. Ook de ‘verbinding’ tussen hooggevoeligheid en begaafdheid vindt steeds meer platform. Toch is er nog veel ‘mysterie’ rondom de eigenschap gevoeligheid en veel misinformatie over begaafdheid. 

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitief wordt ook wel hooggevoelig -of afgekort hsp (highly sensitive person, E.Aron) genoemd. Hoogsensitiviteit is een aangeboren eigenschap, waarbij zintuiglijke indrukken intens worden ervaren en diepgaand worden verwerkt. Hoewel het tweede kenmerk, de diepgaande verwerking, wellicht het belangrijkste kenmerk is. 

Hoogsensitiviteit kan zich op verschillende manieren uiten. Dat is onder andere afhankelijk van wie jij in essentie bent, hoe je leeft en de opvoeding. Hooggevoelige kinderen komen dus in allerlei ‘kleuren’! Wel kun je stellen dat er 2 type sensitiviteit zijn; namelijk introvert (Elaine Aron) of het stil gevoelige kind (LSHN) en extravert, de ‘high sensation seeker’ (Elaine Aron) of het druk gevoelige kind (LSHN), ookwel Strong Willed (J. van Olphen) of temperamentvol (E.Bronsveld) genoemd. Maar ook daartussenin. 

Sensitieve, slimme, wijze en intens belevende kinderen

Hoogsensitieve kinderen ervaren het leven vaak intens en zijn van nature opmerkzame, zorgzame, karaktervolle en rijk belevende creatievelingen, muurbloempjes, ontdekkingsreizigers, filosofen, uitvinders en wereldverbeteraars. Ze kunnen meegaand zijn en vervloeien en opgaan in hun omgeving of geliefden. Tegelijk weten ze ook heel goed wat ze willen en zijn in het bezit van een enorm doorzettingsvermogen en (eigen) wijsheid en gaan hun eigen unieke weg.  Door die mooie, soms tegenstrijdige eigenschappen ervaart -of weet jouw kind vaak al meer, dan het onder woorden kan brengen of uit kan leggen. Dat kan (innerlijk) conflict geven op en dat merk je bijvoorbeeld in het gedrag van jouw kind.

 

 

Ik ben Laura, Holistisch natuurcoach en Do-in en Yoga docente voor kinderen, tieners en volwassen en gespecialiseerd in begeleiden van hoogsensitieve, begaafde kinderen, tieners en jong volwassenen. Naast de ‘reguliere’ Do-in yogalessen voor kinderen en tieners organiseer ik speciale Do-in yogalessen voor hoogsensitieve kinderen, biedt ik Holistische coaching in én met de natuur voor hoogsensitieve en begaafde kinderen en ontwikkelde ik onder andere de Eigentijdse, holistische cursus voor ouders van sensitieve, slimme -en (eigen)wijze kinderen.