Ontspannen & Sprankelende feestmaanden | #1 Ruimte, Rust & Ritme

ONTSPANNEN & SPRANKELENDE FEESTMAANDEN | RUIMTE, RUST & RITME

Kijk je uit naar de feestdagen, maar tegelijk maak je je zorgen om de golf van drukte die je soms kan overspoelen? Zeker als je kind gevoeliger is kunnen de feestdagen overprikkeling en stress geven. Daardoor kunnen jullie minder genieten van al het feestelijks. Ik deel de komende weken ontspannende tips en oefeningen, zodat de feestdagen een stukje relaxter, leuker en plezieriger worden! 

De feestmaand zit vol met plezier, cadeautjes, snoepgoed en feestjes en lekker laat naar bed. Ooit bezongen als ‘The most wonderful time of the year’. Maar al dat feest plezier kan ook heel overweldigend zijn. In deze maanden schrijf een aantal artikelen met tips en tools en oefeningen om ontspanning en verstilling te vinden in de drukte van de feestmaanden.

Vol verwachting klopt ons hart

Jouw kind zit goed gevuld met verwachting, cadeau wensen, sint en snelle suikers. Deze opeenvolging van indrukken maakt dat jouw kind moeilijk kan ontspannen en een verhoogde kans op overprikkeling en stress. Dat zie je vaak terug in het gedrag van jouw kind als druk, ‘grenzeloos’ en excessief gedrag, boze buien en snel huilen, terugval in zindelijkheid en moeilijk kunnen slapen.

Ruimte, Rust &  Ritme

Natuurlijk ligt het voor de hand om rust in te bouwen in de drukke feestmaanden. Maar vaak is dat nog best een uitdaging. Met een paar simpele ‘tips en tools’ wordt het makkelijker, fijner en leuker … en ja ook voor jou als ouder worden de feestmaanden een stuk leuker!

Ruimte = Tijd
Albert Einstein zei het al. Ruimte is tijd :-). De eerste stap is het maken van ruimte. Door in jullie drukke ‘feestmaanden agenda’ ruimte te maken om te ontspannen ontstaat er vanzelf ook tijd om te ontspannen. Het makkelijkst is om na elke activiteit, in de overgangsperiodes ruimte te maken. We hebben allemaal ruimte en tijd nodig om te verwerken wat er op de allemaal gebeurd is. Maar ook de ruimte om je te uiten en de ruimte om gezien en gehoord te worden.

In de ruimte om gezien en gehoord te worden zit de kracht van (h)erkenning. Daar schreef ik al eerder een artikel over.

Hoe maak je ruimte en tijd?

Bijvoorbeeld door een lijstje te maken van alles wat gedaan moet worden op de dag en reken voor elke activiteit 3 minuten extra tijd. Zijn er bepaalde activiteiten die vaak veel tijd en weerstand opleveren? Reken daar dan nog  wat extra tijd voor, zo weet je precies hoeveel tijd en ruimte je nodig hebt om rust te integreren in jullie gezin.

Waar maak ik ruimte en tijd?

  • tussen het opstaan en aankleden
  • tussen ontbijt en naar school/opvang gaan
  • tussen school/opvang en naar huis gaan
  • voor, tijdens en na het avondeten
  • tussen het sinterklaas journaal, tanden poetsen en verzorgen en naar bed
  • tussen naar bed en gaan slapen.

Zorg ook voor meer tijd rondom jullie dagelijkse activiteiten. Zo voorkom je stress en hou je ruimte om ook die plots ontstane boosheid of huilbui of weerstand en opstandig gedrag ruimte te geven om weg te vloeien. Onthou dat deze uitingen, hoe overweldigend soms ook voor ons als ouder(s) een uiting van overprikkeling of stress zijn.

 

Rust
Rust  is van onderschatte waarde en een verlengde van ruimte en tijd. Vaak merk je dat kinderen nog zo vol zitten van de dag, waardoor een rustig moment, kunnen ontspannen en het naar bed gaan soms weerstand strijd kan opleveren. Door de gemaakte ruimte en tijd te ‘vullen’ met prikkel verlagende activiteiten, zorg voor rust en ontspanning. Door samen iets te doen als lezen, een spel doen of kletsen, naar buiten en de natuur in of juist iets voor jezelf doen als tekenen, knutselen, spelen of massage en yoga oefeningen (en ja luieren en vervelen mag ook ;-)). Maar ook samen koken en bakken, feestdecoratie maken en het huis versieren en zintuiglijke spelletjes als geurklei (brooddeeg klei, met glitters en een paar druppels etherische olie), slijm maken is heerlijk ontspannend. Door je zintuigen te prikkelen, te bewegen en te werken met je handen zorg je dat er een beweging ontstaat van binnen naar buiten toe en geef je dus letterlijk en figuurlijk ruimte om de opgebouwde indrukken en prikkels in jou een weg naar buiten vinden.

 

Ritme
Door de bovenstaande tips en tools als inspiratie te gebruiken voor de feestmaanden, zul je als vanzelf een ritme vinden dat bij jullie als gezin past.

Zorg voor een passend ritme, een natuurlijke structuur in een tempo wat bij jouw kind en jullie gezin past. Met een passend ritme vormt zich structuur. En daarmee schep je duidelijkheid. Zeker prikkelgevoelige en sensitieve kinderen hebben baat bij een natuurlijke structuur en duidelijkheid, zonder dat ze teveel gestuurd worden. De ongedwongen eigenschap van een passend ritme heeft naast structuur ook de kracht van herhaling in zich. En deze herhaling helpt nieuw aangeleerde vaardigheden te versterken, doordat er nieuwe hersenverbindingen aangemaakt worden. Zo wordt ruimte, rust en ritme uiteindelijk een moeiteloos en natuurlijk onderdeel van jullie leven.

Ja het kost wat tijd en ruimte en vraagt van jou als ouder ook om stil te staan en vanuit rust mee te bewegen met de behoefte van jouw kind en die van jezelf in de woelige feestmaanden, maar oefening baart kunst!

Ik ben benieuwd of en hoe jullie deze tips en tools gaan gebruiken. Ik lees graag jouw ervaring of jouw eigen tips en tools voor ontspannen & sprankelende feestmaanden!

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *