Interview met Yoga in de buurt

INTERVIEW MET YOGA IN DE BUURT

Even in het kort:

▪      Laura Veldman
▪      BloesemKind Yoga, Coaching & Massage
▪      Ik geef les sinds 2017 en ben coach vanaf  2010
▪      Ik geef gemiddeld 2 uur les per week
▪      Ik geef voornamelijk Kinderyoga gebaseerd op Hatha en Do In Yoga

Yoga

Waarom doe jij zelf aan Yoga?

Ik beoefen zelf thuis Do In-, Hatha -en Yin Yoga. Ik begon met Yoga uit nieuwsgierigheid. Ik heb een gevoelige aard en beleef het leven intens. Dat heeft zo zijn voordelen, en zoals elk voordeel heeft dat ook zijn nadelen. Zeker tijdens mijn tien -en twintiger jaren had ik een haat / liefde verhouding met het leven. Hierdoor is mijn interesse voor de Oosterse filosofie en gezondheidsleer ontstaan en mijn zoektocht naar verdieping aangewakkerd. Yoga is samen met muziek, kunst, filosofie, de natuur en het Taoïsme de inspiratie voor mijn passie voor holistische gezondheid en mijn avontuur naar de liefde voor ‘het leven’.

Yoga docent

Wat maakt het vak Yoga docent bijzonder voor jou?

Voor mij is dat ‘Verbinding’. De verbinding tussen Yin en Yang, die elkaars tegenovergestelde zijn en tegelijk  bevindt zich in de altijd veranderlijke eenheid van Yin en Yang de natuurlijke beweging van het leven. Deze eenheid weerspiegelt in alles. Ook bijvoorbeeld in de hersenen bij kinderen welke ‘anders lerend’ zijn zie je dat de hersenhelften die ‘niet goed’ kunnen verbinden. Door letterlijk en figuurlijk ‘samen te werken’ links en rechts te verbinden en samen Yoga te doen, versterk je deze connectie.  Maar ook bij prikkel gevoeligheid, beleef je vooral zintuiglijk en zit je veel ‘in je hoofd’. Daardoor kun je moeilijk contact maken en behouden met je lijf en vervlieg je makkelijker met de omgeving. Door ‘verbinding te maken’ versterk je de natuurlijke beweging van het leven en daarmee ook jouw gezondheid. Dat vindt ik het wonderbaarlijke aan het Taoïstische gedachtegoed wat onlosmakelijk verweven is met Do In Yoga.

Yoga ervaring

Wat is het leukste dat je ooit hebt meegemaakt in de Yoga les?

Ik vindt het ontzettend mooi als ik zie dat een kind ‘groeit’ in een houding. Letterlijk en figuurlijk , of het nou (zelf)vertrouwen, acceptatie of juist aandacht en een ‘nieuwe vaardigheid’ ontdekt.

Betekenis van Yoga

Wat is volgens jou de essentie van Yoga lesgeven?

Voor mij ligt de essentie ook weer in verbinding. De verbinding met jezelf en met alles om je heen. Maar ook de verbinding die er is tijdens de les, waar geven en ontvangen één beweging zijn. En daarmee het ontdekken -en leren behouden van de balans om met flow te kunnen blijven bewegen door het leven.

Yogales geven

Welke capaciteiten heb je nodig om les te kunnen geven? Of te wel wat zijn criteria volgens jou waaraan iemand moet voldoen voor hij/zij les zou mogen geven?

Jezelf zijn :-). Ik denk dat jij zelf het beste weet waarom je Yogadocent wilt worden.  Jij kent jouw intentie en door bij jezelf te blijven, leer je ook meebewegen met jouw intentie. En het mooie is dat het jouw weg is. Jij bent uniek met al jouw eigen wijsheden, inzichten, beleving en ervaringen. En daarmee kun je jouw unieke waarde delen met de wereld om heen.

Uitdagingen als Yogadocent

Waar loop je tegen aan als Yoga docent? Of te wel welke uitdagingen kom jij als Yoga docent tegen in je vak? Denk aan studenten, collega’s, werkplekken, kosten en inkomsten.

Yoga met kinderen is uitdagend, zeker (prikkel) gevoelige kinderen. Tegelijk is het verrijkend en vol schoonheid. Een spiegel ook. Dat is juist wat ik zo ontzettend bijzonder vindt aan Yogales geven aan kinderen. Natuurlijk loop ik ook tegen praktische zaken aan. Elke uitdaging, heeft een ‘verborgen’ les. Het ‘dwingt’ me liefdevol om zonder oordeel en aandacht naar mezelf te kijken. Wat ervaar ik, wat vind ik en wat wil ik ermee. Natuurlijk lukt dat niet altijd, en ook daar verschuilt zich een leermoment.

Profileren als Yogadocent

Hoe profileer jij jezelf als Yoga docent?

Vooral mezelf zijn. Dat leer ik nog steeds ;-). Mezelf accepteren voor wie ik ben. Mijn kracht op waarde te schatten en mijn ‘zwakte’ erkennen en accepteren, zonder mezelf over te waarderen en tegelijk die onzekerheden die ik heb omarmen.

Zelfstandig ondernemerschap

Wat betekent het zelfstandig ondernemerschap voor jou? Wat zijn volgens jou de voor- en nadelen?

Het zelfstandig ondernemerschap? Ontzettend leuk, spannend en ook zeker soms helemaal niet leuk ;-). De vrijheid om mezelf te zijn, een unieke stempel te drukken op mijn bedrijf en eigen keuzes te maken vind ik heerlijk. Zo kan ik mijn waarde (kennis en ervaring) delen. Alleen mijn ‘letterkundigheid’ en cijfermatig inzicht, is wat minder goed ontwikkeld en daardoor is administratie gewoon écht niet leuk . Ook ben ik  zoekende naar een juiste ‘hoe vermark ik mezelf’ manier, maar ik leer steeds weer dat het ‘jezelf zijn’ de belangrijkste basis is.

Aanbod van Yoga

Wat vind jij van het aanbod van Yoga in Nederland?

Veel en divers :-).

Toekomst Yogaval

Waar denk je dat het met de Yoga in Nederland naar toe gaat? Wat verwacht je dat er in de toekomst gaat gebeuren met het Yoga vak?

Ik denk dat Yoga meer weer een weg naar binnen gaat vinden. Minder ‘moois’ aan de buitenkant, meer naar de essentie.

Yoga opleiding

Welke opleiding en/of bijscholingen deed jij als Yoga docent? En hoe ervoer jij deze trainingen?

Ik heb de Kinderyoga en de Ouder & Kindyoga opleiding  bij Rineke Vierhoven van PureYoga gedaan. Dat voelt als een professionele en stevige basis. Ook heb ik diverse bijscholingen gedaan als onder andere ‘Yoga voor kinderen met bijzondere aandacht’ bij PureYoga en ‘Kinderyoga Therapie’ en ‘Kindercoaching’ bij Jip en Jan. Ik heb diverse cursussen gevolgd op gebied van Gevoeligheid -en begaafdheid, Natuurvoeding -en natuurlijke gezondheid. Op dit moment studeer ik voor Mindful natuurcoach en ben ik Do In Yoga docente ‘in the making’.

Yoga scholing

Er is veel aanbod op het gebied van Yoga scholing. Wat raad je anderen aan? Hoe kan men het beste kiezen uit het veelzijdige aanbod van Yogaopleidingen en bijscholing voor Yoga docenten?

Ik ervaar het zo. Ik denk dat dat heel persoonlijk is welke opleiding en docenten bij je passen en wat voelt als waardevol voor jou. Soms kies je ook iets wat niet (meer) bij je past, maar dat helpt je de volgende keer weer met jouw keuze(s). Ook scholing -of eigenlijk jouw leerweg is een avontuur waar je soms met vallen en opstaan leert betere- of eigenlijk meer bij jou passende keuzes te maken.

Gouden tip aan beginnende Yoga docenten

Wat is jouw gouden tip aan beginnende Yoga docenten?

Begin vanuit je hart, met bezieling, gebruik je hoofd en luister naar je intuïtie. En geef alle ‘weerstand’ en je onzekerheden die je tegenkomt aandacht. Al het andere (bekendheid, de juiste locatie, klantenbestand, etc) groeit vanzelf 🙂

Yoga community in Nederland

Wat wil je tot slot nog delen met de Yoga community in Nederland?

Wat ik ook graag aan de kinderen en (jong)volwassen in de Yogales meegeef: Alles wat je nodig hebt zit in jezelf!

 

Bedankt Laura voor je bijdrage!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *